VOORBIJ: Prinses Marie-José, tussen België en Italië

Een koninklijke garderobe
woe 03-10-2012 - zon 03-03-2013

Marie-José (1906-2001) was de dochter van koning Albert I en koningin Elisabeth van België. Onder invloed van haar moeder groeide deze prinses op in een kunstminnende en muzikale omgeving van hoog niveau.

Het hof van Savoye

In 1930 trouwde zij met de Italiaanse kroonprins Umberto, waardoor zij zich moest aanpassen aan een luisterrijk maar star hof, bovendien in een fascistische omgeving ver verwijderd van de waarden van het Belgische hof. Tegelijk anachronistisch op het rituele vlak en in overeenstemming met de propagandistische ideeën uit de jaren 30, weerspiegelde haar prestigieuze garde-robe deze dualiteit.

Een koninklijke bruidschat

De kroonprins schonk zijn echtgenote avondjurken en hofmantels van ongekende luxe, met de hand geborduurd door Italiaanse haute-couturehuizen. Met haar knappe uiterlijk en slanke silhouet werd zij een icoon van vrouwelijke elegantie in de jaren 30.

Glamour en politiek

De tentoonstelling wekt de glamourwereld van toen weer tot leven en plaatst die in een tijd waarin het optreden deel uitmaakte van de politieke strategie. Dankzij onuitgegeven foto’s en archiefdocumenten wordt uitgelegd hoe deze complexe periode in elkaar zat en hoe het turbulente leven van de prinses daarin verliep. Zij zou op veertigjarige leeftijd het land in ballingschap moeten verlaten.

De tentoonstelling kan worden gerealiseerd dankzij de Stichting Umberto II en Marie-José van Savoie, onder het peterschap van de Nationale Stichting Prinses Marie-José en staat onder de hoge bescherming van koningin Paola.

Interview met commissaris Marguerite Coppens op TV Brussel

De catalogus van de tentoonstelling te koop in de Museumshop : € 19,99 ipv € 24,99 nog tot 3 maart 2013.