VOORBIJ: Once upon a time

Het gouden tijdperk van het geëmailleerde uurwerk (1650-1850)
woe 17-05-2017 - zon 17-09-2017

Of het nu gaat om zak- of halshorloges, “knollen” of kuiphorloges, de geëmailleerde uurwerken uit de jaren 1650-1850 zijn stuk voor stuk meesterwerkjes in miniatuur. Hun decors werden met groot vakmanschap gerealiseerd door getalenteerde ambachtslieden en dompelen de toeschouwer onder in de modes en smaak van toen.

Sinds mei werd in de expositie Once upon a time ingezoomd op enkele van de meest charmante kleinoden uit de rijke verzameling van oude horloges, met name de geëmailleerde uurwerken (1650-1850). De aandacht ging uit naar de vakbekwaamheid van de emailleurs, de meesten onder hen Frans-Zwitsers, die met hun emailleerwerk eenvoudige uurwerken tot kostbare juweeltjes omvormden.

Frivole, landelijke en exotische taferelen

De zowat 175 tentoongestelde horloges werden benaderd vanuit iconografische hoek. De decors waren vaak geïnspireerd op de heersende voorkeuren en gebruiken, maar ook op meesterwerken uit de schilderkunst. De tentoonstelling besloegen 5 zalen en was onderverdeeld in 12 hoofdstukken. Enkele van de thema’s die aan bod kwamen, waren: frivole taferelen, herderstaferelen en tuinen, de grote ontdekkingsreizen, de invloed uit het Oosten, de Verlichting en de Revolutie.

Papieren jurken van Isabelle de Borchgrave

Het tentoonstellingsparcours werd opgeluisterd door een twintigtal weelderige jurken in papier van de Belgische ontwerpster Isabelle de Borchgrave, replica’s van kledingstukken uit die tijd. De jurken behoorden tot de collectie “Papiers à la mode” waarin de artieste 300 jaar modegeschiedenis doorkruist, van koningin Elisabeth I tot Coco Chanel.