VOORBIJ: Oceania

Reizen in het onmetelijke
don 26-10-2017 - zon 29-04-2018

Oceanië, het continent dat zich eindeloos uitstrekt tussen een onmetelijke hemel en oceaan, roept in het collectieve geheugen nog steeds de grote ontdekkingsreizen en het onbekende op.

60.000 jaar voor onze tijdrekening, vestigden de eerste kolonisten, afkomstig uit Afrika, zich in Papoea en Australië. Van het 3de millennium v.Chr. tot het jaar 1000 van onze tijdrekening werd het centrale deel en het oosten van de Stille Oceaan gekoloniseerd door nieuwe zeevaarders uit Zuidoost-Azië. Pas in de 18de eeuw gingen ook de Europeanen, James Cook voorop, systematisch op ontdekking in dit uitgestrekte continent. Dankzij de Paaseiland-expeditie in 1934 van Henri Lavachery, die de terugreis maakte aan boord van het schip Mercator, droeg ook België bij aan een ruimere wetenschappelijke kennis van deze in mysterie gehulde contreien.

Aan de hand van kaarten, scheepsmaquettes, archieven en de heropgebouwde walegang van het Mercatorschip werden de bezoekers uitgenodigd om de Grote Oceaan te doorkruisen in de sporen van de ontdekkingsreizigers van weleer. De tentoonstelling evoceerde de verschillende ontdekkingsreizen waarna ze de rijke collecties Oceanië van het Jubelparkmuseum, het MIM en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in de kijker zet. Meer dan 250 voorwerpen van Papoea, Nieuw-Caledonië, Micronesië, Fiji, Tahiti, de Markiezeneilanden, Nieuw-Zeeland, Hawaï of het Paaseiland getuigden van de rijkdom en originaliteit van de creaties van de bewoners van Oceanië.

Special guest: Jean-Paul Forest

Met het werk van de Tahitiaanse plastische kunstenaar Jean Paul Forest werd in de laatste zaal van de tentoonstelling een continent getoond dat geworteld is in het hedendaagse en dat loskomt van de eeuwige folkloristische clichés waartoe Oceanië nog al te vaak herleidt wordt. Jean Paul Forest leeft en werkt reeds jarenlang in Polynesië. De plek waar hij zich terugtrekt om te creëren en die hem energie en inspiratie geeft, is de vallei van Papeno’o op Tahiti. Hij vindt er ook de keien die door de rivier gepolijst zijn en die het basismateriaal vormen voor zijn creaties. Zijn werken die balanceren tussen land art en minimalisme – het gaat om gebroken stenen die weer aan elkaar genaaid worden, getorste keien, kunstwerken die in situ geïnstalleerd worden – zijn getuigen van de vluchtigheid en kwetsbaarheid van een voortdurend bedreigd ecosysteem.

Tentoonstelling Kids friendly!

Ook voor kinderen en families werd het een avontuurlijk bezoek! Een doe-boekje voor de kinderen leidde je doorheen de tentoonstelling en liet je spannende avonturen beleven. Op het geesteneiland ontdekte je spelenderwijs de geheimen van de kunst uit Oceanië. Verrassingen, spelplezier en ontdekkingen zijn aan de orde van de dag.
 

De tentoonstelling stond onder de hoge bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin van België en wordt georganiseerd in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Openingstijden
dinsdag - vrijdag : 9:30 - 17:00
zaterdag - zondag : 10:00 - 18:00
24/12 en 31/12: gesloten om 15:00
laatste tickets 1 uur voor sluitingstijd
gesloten op 1/11, 11/11, 25/12 & 1/1

Prijs
15 € | 12 € | 5 € | B-dagtrip
Doe-boekje voor kinderen : € 1 aan de kassa (meer info)

! Combiticket tijdelijke tentoonstelling(en) + permanente verzamelingen: € 18

Boek hier uw online ticket!

Rondleiding
reservations-reservaties@kmkg-mrah.be
+32 (0)2 741 73 02 (dinsdag-vrijdag, 9:00-12:00 & 13:00-16:00)

Plaats
Jubelparkmuseum
Jubelpark 10
1000 Brussel
België
#expoceania