VOORBIJ: LASCAUX

De Sixtijnse kapel van de Prehistorie
vri 14-11-2014 - zon 12-04-2015

September 1940 in de Dordogne, Frankrijk. Vier jongens dringen door tot de grot waarvan ze de toegang hebben opgemerkt. Tot hun grote verbazing ontdekken ze een opeenvolging van ruimtes waarvan de wanden versierd zijn. Snel blijkt dat zij een van de meest fascinerende archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw hebben gedaan. Een stroom van honderdduizenden bezoekers komt op gang. 

De schilderingen en gravures in de grot werden ongeveer 20.000 jaar geleden gerealiseerd. Lascaux is een van de belangrijkste plaatsen ter wereld van rotskunst. Er zijn maar liefst 900 dieren te zien, waaronder oerossen, herten, paarden en bizons. Er is ook één raadselachtige voorstelling van een mens.

Om de grot en de rotskunst in het bijzonder te beschermen voor de toekomstige generaties werd de site in 1963 gesloten. Het publiek kan gelukkig nog steeds genieten van de pracht van Lascaux dankzij kopieën van de kunstwerken. De meest recente reeks replica’s wordt in het Jubelparkmuseum in Brussel geëxposeerd vanaf 14 november 2014. De tentoonstelling Lascaux is toegankelijk voor jong en oud en uiterst geschikt voor gezinnen. Zij werd in 2013 verkozen tot ‘Touring Exhibition of the Year’ en kende al een enorm succes in de Verenigde Staten en Canada.

Dankzij de wetenschappelijke reproducties op ware grootte en de modernste visuele technologieën kunt u de grot ontdekken alsof u er zelf was. Op de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan de culturele context waarin deze kunst is ontstaan. U komt te weten hoe de mensen van toen leefden, op jacht gingen, aten en zich kleedden. Het geheel wordt aangevuld met authentieke skeletten en beenderen, een realistisch uitgewerkte een babymammoet, evenals prehistorische gebruiksvoorwerpen en sieraden. Daarvoor kon worden geput uit de rijke verzamelingen van het Jubelparkmuseum en het Museum voor Natuurwetenschappen.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Lascaux International Exhibition in samenwerking met het Jubelparkmuseum en het Museum voor Natuurwetenschappen. Het Federaal Wetenschapsbeleid ondersteunt het samenwerkingsproject tussen deze beide federale instellingen. De tentoonstelling geniet steun van de Algemene Raad van de Dordogne, de Regionale Raad van Aquitanië, het Franse Ministerie van Cultuur en Communicatie, en de Europese Unie.

Op vertoon van het tentoonstellingsticket geniet u het reductietarief voor het Domein van de Grotten van Han. (actie geldig tot 30/06/2015) www.grotte-de-han.be