VOORBIJ: Kleine soldaatjes van de Groote Oorlog

vri 03-04-2015 - zon 31-01-2016

(c) J.J. Sérol/Glénat/P. Herman

 

Oorlogsspeelgoed is van alle tijden. Tijdens WO I wint het aan populariteit en wordt het conflict ook in miniatuur op de tapijten van salons en kinderkamers uitgevochten. Speelgoedfabrikanten volgen daarbij de vernieuwde oorlogsvoering op de voet. Net zoals in de echte loopgraven, worden de opzichtige kleuren van de speelgoeduniformen vervangen door ‘veldkleuren’. Bovendien voeren ook de kleine soldaatjes oorlog met de modernste wapens. Producenten brengen speelgoedversies van zowel hun eigen nationale leger als van dat van andere landen op de markt. Om oorlog te voeren moet je immers een vijand hebben!

De Groote Oorlog beïnvloedt ook het Belgisch speelgoed. In bezet gebied produceren verschillende caritatieve organisaties pacifistisch speelgoed. Kunnen ze de bevolking voor heel even hun vele opofferingen doen vergeten?

De tentoonstelling toont een uitzonderlijke verzameling van meer dan 1.000 objecten afkomstig uit de verschillende landen die in het conflict verwikkeld waren. In een tot de verbeelding sprekende opstelling brengen honderden soldaatjes, maar ook poppen, miniatuurdorpjes en gezelschapsspelen het verhaal tot leven.

Het speelgoed weerspiegelt de chronologie van de Groote Oorlog, van de aanloop naar het conflict aan het begin van de 20ste eeuw tot de loopgravenoorlog zelf. Het laat ons nadenken over deze sombere passage uit onze geschiedenis.

De tentoonstelling is een samenwerking met de gemeente Sint-Gillis, Les Rencontres saint-gilloises en Paul Herman, auteur van het boek  Les petits soldats de la Grande Guerre .

- Bezoek van het gebouw inbegrepen in het toegangsticket
- Speelruimte voor kinderen op zolder
- Educatief dossier beschikbaar

-->

 

See video