VOORBIJ: Hokusai

Zichten op de Fujiberg en andere landschappen
woe 27-03-2013 - zon 09-06-2013

Hokusai (1760-1849) is wellicht een van de bekendste Japanse kunstenaars. Na een uitzonderlijk lange loopbaan liet hij een zeer divers oeuvre na, waaronder schilderijen, boekillustraties en prenten met alle klassieke thema’s, zoals portretten van acteurs of mooie vrouwen en landschappen. Vooral die laatste hebben zijn faam gemaakt, zowel in Japan tijdens zijn leven als in het Westen, tot vandaag. Zijn voorstellingen van de berg Fuji gelden als iconen van de Japanse prentkunst en misschien zelfs van het land zelf. Geheel in de Japanse traditie beeldt hij het landschap zelden af zonder menselijke aanwezigheid, in zijn geval met voorstellingen van de gewone man tijdens zijn dagelijkse activiteiten, in plaats van beroemde acteurs, helden of befaamde  schoonheden.

Voor deze tentoonstelling werd een selectie gemaakt uit de rijke verzameling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. De Japanse prentencollectie telt in totaal ruim 7500 prenten, vaak nog in uitzonderlijk goede staat van conservatie.  Op de tentoonstelling zullen een vijftigtal werken te zien zijn van Hokusai en enkele van zijn leerlingen.

Een van de geselecteerde werken wordt voor het eerst aan het Belgische publiek getoond namelijk het ‘Geïllustreerd boek van de Sumida-rivier – De twee oevers in een oogopslag’  (Ehon Sumidagawa - Ryôgan ichiran) uit 1803 is enigszins een uitzondering in het landschapsoeuvre van Hokusai. In plaats van geïsoleerde zichten, tekende de kunstenaar een doorlopend panoramisch zicht op de Sumida-rivier, vanaf de baai van Edo tot in de hoofdstad. Bovendien doorloopt hij tijdens deze tocht de vier seizoenen. Het werk werd vorig jaar gepubliceerd bij Editions Hazan, inclusief de vertaalde gedichten bij de afbeeldingen.

De meest fragiele prenten werden gewisseld eind april. Tijd voor een tweede bezoek?

TIP: Het  boekje Hokusai Kids Only gidst kinderen en jongeren doorheen de tentoonstelling met de prachtige Japanse prenten van Hokusai. Te koop aan de kassa vanaf 18.04 (€ 1).
Tip: te combineren met een bezoek aan de Koninklijke Serres (15 april-8 mei) of met Asian Art in Brussels in de Zavelbuurt (5-9 juni)