VOORBIJ: Het versierde lichaam

Sieraden uit niet-Europese culturen
vri 18-03-2011 - zon 28-10-2012

Aandacht! Hoewel de deuren van deze tentoonstelling voor iedereen open staan, werd deze tentoonstelling met een beperkt aantal stukken, speciaal gemaakt voor slechtzienden en blinden.
 

Daar waar mensen sterk verbonden zijn met hun gemeenschap of groep speelt sinds mensenheugenis en op alle continenten lichaamsversiering een belangrijke rol. Zij markeert verschillende fasen in het leven, herinnert aan geboorte en dood, bekrachtigt huwelijken, verraadt bloedbanden en rijkdom, stimuleert viriliteit of vrouwelijkheid, onderstreept schoonheid of verdoezelt foutjes, bezingt de plaats van de mens in de kosmos en zijn relatie met de wereld van de geesten. Het lichaam blijkt een volwaardige taal te zijn met een uitgebreide woordenschat en grammatica.

Van de beschilderde lichamen van de Amazone-indianen, over de merkwaardige neussieraden van de Papoea's van Nieuw-Guinea en de uitgelengde schedels van Zuidamerikaanse volkeren tot de prachtige oorhangers va de Miao uit China... Met tal van tekens, zichtbare of verborgen, kunnen mannen en vrouwen hun verbondenheid met de wereld tot uiting brengen.

Met steun van Cera en de Koning Boudewijnstichting, meer bepaald het Elia Fonds en het Fonds Jeanne en Pierre Beeckman