VOORBIJ: De Twaalf Uren van de Groene Huizen en andere schoonheden

Voorstelling van een selectie van Utamaro-prenten
din 03-04-2012 - zon 27-05-2012

Kostbare prenten

De Japanse prenten behoren tot de kostbaarste verzamelingen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Omwille van de conservatie worden ze slechts met mondjesmaat, en voor beperkte tijd, aan het publiek getoond. Deze lente wordt een selectie gemaakt uit het oeuvre van Kitagawa Utamaro (ca.1753-1806).

Vrouwenportretten

De kunstenaar tekende zijn eerste gekende illustratie al in 1770, maar het is met zijn prenten vanaf de jaren 1790 dat hij zich schaarde in de rij van grote ukiyo-e kunstenaars als Hokusai. Zijn oeuvre wordt doorgaans beschreven als één grote lofzang van de vrouw. In tegenstelling tot de prenten van mooie vrouwen (bijin-ga) van zijn collega’s, maakte hij voor het eerst close-upportretten van vrouwelijke schoonheden, een genre dat tot dan enkel werd toegepast voor acteurs uit het kabuki-theater. Hij beperkte zich oorspronkelijk tot de jeugdige elegantie van de courtisanes, gastvrouwen van de theehuizen en ander schoon volk uit het uitgaansleven van Edo – het huidige Tokio – maar wist in een latere fase ook met onnoemelijke verfijning en subtiliteit de rijpere, anonieme vrouw te portretteren in haar dagelijkse bezigheden en haar rol als moeder. Omstreeks de periode van de opening van de Koninklijke Serres is een zestigtal prenten te zien in het Museum voor Japanse Kunst.

Kleurenreproducties

De Franse uitgever Hazan wijdde een publicatie aan de Utamaro-prenten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, onder de titel Les douze heures des maisons vertes et autres beautés (enkel beschikbaar in het Frans). De kleurenreproducties op mooi papier zijn ingebonden op Japanse wijze en zitten in een foedraal. Om thuis nog lang na te genieten…

Plaats:
Museum voor Japanse Kunst
Van Praetlaan 44
1020 Brussel