Lithic Impressions

From stone to ink paper
din 07-05-2019 - vri 31-05-2019

Lithic Impressions: From Stone to Ink on paper (Van steen naar inkt op papier) is een reizend project. Het verkent de techniek van reproductie op ware grootte door middel van wrijfafdrukken. Wrijfafdrukken worden gemaakt door een onregelmatig oppervlak  te bedekken met nat papier. Wanneer het papier bijna droog is, wordt het met inkt gedept om een afdruk te maken.

Stèles, epigrafie, maar ook gegraveerde tekeningen worden gereproduceerd, verspreid en doorgegeven door middel van wrijfafdrukken. Materiële cultuur wordt omgezet in inkt op papier en krijgt daardoor een nieuwe, literaire betekenis. In de visuele traditie van het oude China maken wrijfafdrukken, verzamelen van oudheden en reizen deel uit van dezelfde context als kalligrafie, landschapschilderkunst en zegelsnijden.

In het kader van Lithic Impressions trokken 37 studenten en docenten grafiek en illustratie van de école supérieure des Arts St-Luc en 11 studenten en docenten Chinese schilderkunst en kalligrafie van het Belgisch Instituut voor hogere Chinese Studiën naar de regio van de Berg Tai (Taishan) om zelf wrijfafdrukken te maken. Taishan is een centrum van politieke, religieuze en artistieke expressie waar keizers en literaten eeuwenlang hun sporen in schrift nalieten. Deze plek bood aan de  deelnemers van de workshop een encyclopedisch overzicht van het Chinese stenen erfgoed. Ze waren vrij om alle dimensies van hun in situ waarnemingen te verwerken met hun verworven kennis van Chinese kalligrafie of landschapsschilderkunst, door technieken van wrijfafdrukken en penseelkunsten te combineren. Deze workshop was georganiseerd in samenwerking met de Universiteit van Taishan, het Sichuan Fine Arts Institute en de Renmin Universiteit van China.

Ter gelegenheid van INK Brussels 2019 worden objecten die 1000 jaar Chinese epigrafie overspannen, nl. funeraire stenen uit de Han-dynastie, middeleeuwse boeddhistische stèles en epitafen van de Tang-dynastie uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, getoond in dialoog met hedendaagse wrijfafdrukken in inkt op papier.

Op zaterdag 11 mei vinden verschillende activiteiten in hetzelfde thema plaats: geleide bezoeken aan de tentoonstelling, demonstraties van het afdrukken van een grafstèle uit de Tang-dynastie, een opendeurdag van het BIHCS en een presentatie over de reis die de Belgische studenten ondernamen naar China. (meer informatie)

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Openingstijden
dinsdag - vrijdag: 9:30 - 17:00
zaterdag-zondag: 10:00 - 17:00
laatste tickets 1 uur voor sluitingstijd
gesloten op maandag

Prijs
€ 10 | € 8 | € 4 | gratis voor -18

Plaats
Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 Brussel
België