Crossroads

Reizen door de Middeleeuwen
vri 27-09-2019 - zon 29-03-2020

Van september 2019 tot maart 2020 verwelkomen wij de reizende tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de Middeleeuwen'. Na Amsterdam, Bonn en Athene zal het Museum Kunst & Geschiedenis deze grote variëteit aan unieke en uitzonderlijke objecten van uiteenlopende materialen en technieken uit heel Europa bijeenbrengen, uit een periode die ook wel bekendstaat als ‘de donkere middeleeuwen’. Crossroads stelt dit cliché bij, door een fascinerend beeld te geven van migratie, contact en uitwisseling - van de geboorte van Europa. Diverse voorwerpen, van Visigotische sieraden tot perkamentmanuscripten met runenschrift en van gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven, onthullen deze culturele uitwisseling.

Europa was in de vroege middeleeuwen volop in beweging. De erfenis van antieke beschavingen werkte door en tegelijkertijd kregen jonge religies uit het Midden-Oosten voet aan de grond in Europa. Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 raakten hele volken op drift (Goten, Longobarden, Franken, Avaren …). Die dynamiek zorgde voor veel uitwisseling en diversiteit. De talrijke prachtige objecten uit alle windstreken die in Crossroads te zien zijn, getuigen van eigen identiteit in meervoud, maar ook van wederzijdse beïnvloeding op verschillende gebieden: religieus, cultureel en materieel.

Bezoekers van de tentoonstelling zullen gevarieerde  objecten te zien krijgen gaande van een verleidelijke Egyptische dame op een textielfragment uit de late oudheid, tot een felle Germaanse god geportretteerd op een vergulde gesp uit een graf van een vrouw der Avaren. Het vroege christendom wordt vertegenwoordigd door een deksel van een Syrische sarcofaag die digitaal gereconstrueerd werd. In deze sarcofaag zouden de beenderen van een heilige hebben gelegen. De verandering in religieuze ideeën is duidelijk te zien op een Byzantijns icoon dat door de eeuwen heen meerdere malen is overschilderd. Het moslim Umayyad Kalifaat in Spanje schittert via een 10de -eeuwse diadeem van goud en vakkundig bewerkt glas. Menas-ampullen, muntschatten, grafgiften, sieraden met edelstenen, fibulae, ivoorobjecten, beelden, grafstèles, voorwerpen in aardewerk, metalen zwaarden en vele andere prachtige stukken vervolledigen de tentoonstelling.

Aan de hand van meerdere thema’s (connectiviteit, diversiteit, erfenis van Rome, kennis, identiteit, oorlog, religie) brengt Crossroads hoogtepunten bijeen uit toonaangevende vroegmiddeleeuwse collecties van musea in binnen- en buitenland: uit België, Nederland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Spanje, …

Vroegmiddeleeuwse reizigers verbinden de thema’s met de objecten en maken de tentoonstelling aantrekkelijk en toegankelijk voor jongeren en kinderen. De reizigers – historische personages – doen hun verhaal in een introductiefilm en de begeleidende publicatie en figureren in de tentoonstelling zelf. Onder hen de Aziatische olifant Abul-Abbas, een diplomatiek geschenk van de kalief van Bagdad aan Karel de Grote, die in juli 802 naar de keizerlijke residentie in Aken reisde, maar ook de scherpzinnige Egeria, die in het jaar 381 een uitgebreide pelgrimstocht begon naar de heilige plaatsen van het Christendom in het oostelijk deel van de Middellandse zee. Deze reizigers vergezellen de bezoekers tijdens hun bezoek.

Het museum biedt regelmatige rondleidingen en een scala aan activiteiten die bij het thema horen, onder andere het maken van een Vikingboot voor kinderen en de mogelijkheid om een ‘ArcheoHotspot’ binnen te lopen. Hier kan u informatie verkrijgen over een object dat u in uw tuin hebt gevonden of kan u de vrijwilligers helpen met archeologisch onderzoek dat is uitgevoerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tijdens de tentoonstelling zullen scholen onze speciale aandacht verkrijgen. We zullen een op maat gemaakt programma ter beschikking stellen dat docenten en studenten uit de tweede graad zal aantrekken. Een speciale route voor gezinnen zal bovendien de dialoog stimuleren tussen kinderen en hun begeleidende volwassenen (ouders, grootouders, vrienden).

Niet te missen!
 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Openingstijden
dinsdag - vrijdag: 9:30 - 17:00
zaterdag-zondag: 10:00 - 18:00
laatste tickets 1 uur voor sluitingstijd
gesloten op 1/11, 11/11, 25/12 en 1/1

Prijs
€ 15 | € 12 | € 5

Plaats
Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 Brussel
België