Europese ceramiek

De zaal Europese ceramiek is gesloten.

15de – 20ste eeuw

De collectie Delftse en Nederlandse faience uit 17de en 18de eeuw geniet internationale faam. Er zijn zowel blauw-witte exemplaren als veelkleurige. Belgische hoogtepunten zijn onder meer het steengoed uit Raeren en Bouffioulx, de Brusselse faience, de faience fine uit Andennes en het Brusselse porselein. De verzameling Doorniks porselein uit de 18de eeuw behoort tot de wereldtop. Verder ontdekt u de Europese ceramiek, zoals Franse faience, porselein van Meissen, Frans porselein en Engelse, Franse en Luxemburgse faïence fine.

Een herenhuis uit het begin van de 20ste eeuw

Een deel van het interieur van een huis uit Namen van omstreeks 1910 vond zijn weg naar het museum. Muurtegels met gestileerde motieven versieren de muren die zijn onderbroken door deuren en houten ramen. Deze laatste werden nog verfraaid met behangpapier. Ook de glazen verlichtingselementen, opgehangen aan het houten plafond, maken nog deel uit van het geheel.

20ste eeuw tot op heden

In een grote zaal staat ceramiek van Willy Finch, naast art-nouveaufaience uit Belgische ateliers, meer in het bijzonder van de firma Boch in La Louvière en van ateliers in Kortrijk. De verzameling art-decoceramiek van Charles Catteau, die bij Boch was tewerkgesteld, is een milde schenking van Claire De Pauw-Marcel Stal aan de Koning Boudewijnstichting, die ze in bruikleen gaf aan het Jubelparkmuseum. De ceramiek van de jaren 50 tot vandaag is eveneens goed vertegenwoordigd dankzij zowel gebruiks- als sierceramiek van Pierre Caille, Roger Somville, Carmen Dionyse, Piet Stockmans, Frank Steyaert, Tjok Dessauvage, Antoine de Vinck, Pierre Culot, Patrick Van Hoeydonck, Mieke Everaet en vele anderen. Er is ook hedendaagse ceramiek uit het buitenland. 

Studiezaal en reserve

Dit type van ‘open reserve’ kent sinds enkele jaren veel succes bij het publiek van grote Europese musea. De ruimte is toegankelijk op aanvraag. In wat oudere vitrines worden er minder prestigieuze stukken tentoongesteld, zij aan zij.