Etrusken

Etruskische steden

Tussen de 9de en de 8ste eeuw v. Chr. veroverden de Etrusken Midden-Italië. Zij stichtten een confederatie van twaalf steden en heersten over heel Midden-Italië en de kusten van de Adriatische en de Tyrrheense Zee. De Etrusken drukten onmiskenbaar hun stempel op de latere Romeinse beschaving. De museumstukken in de zaal-Etrusken zijn opgesteld per regio, volgens de invloedzones van de grote steden.

Bucchero nero, brons en koroplasten

U krijgt typische bucchero nero te zien naast lokale interpretaties en nabootsingen van Griekse vazen. De kandelabers, de vuurbekkens, het gerei voor banketten en de talrijke votiefbeeldjes tonen aan dat de Etrusken ook meesters waren in het bronsgieten. Eveneens bijzonder voor de Etruskische kunst is het werk van de koroplasten (boetseerders in klei).

Spiegels

De verzameling van gegraveerde bronzen spiegels is wereldberoemd. Zij ontstond dankzij de weloverwogen aankopen van Émile de Meester de Ravestein (1812-1889), mecenas en diplomaat.

Asurnen

De funeraire kunst is nadrukkelijk op zaal. De Etrusken gebruikten verschillende soorten asurnen, naargelang de regionale gewoonten. Op de terracotta askisten uit Chiusi ontdekt u mythologische voorstellingen. De kanoop uit de omgeving van Sarteano is daarentegen antropomorf. Het deksel heeft de vorm van een mensenkop. Uit de necropool van Volterra tonen we u een albasten urne.

Sabijnen, Dauniërs en anderen

De zaal-Etrurië wordt ingeleid door bijzondere getuigenissen van de beschavingen van de Sabijnen, Dauniërs, Piceniërs en andere nog weinig bekende bewoners van het Italiaanse schiereiland uit de bronstijd en ijzertijd. U ontdekt er wapenrustingen, voorwerpen in metaal en ceramiek van de zogenoemde Villanova-cultuur (of proto-Etruskische beschaving), sierelementen van schilden en dolken uit Latium, Piceense hangertjes (uit de regio van de Marken), en ceramiek van Messapiaanse en Peucetiaanse beschavingen (Apulië). Deze vitrines worden momenteel opnieuw ingericht.