Een ei om mee te pronken

 

Kort na Pasen, leek ons een geschikt moment om een speciaal ei onder de aandacht te brengen. Het ei in kwestie is gemonteerd in een vergulde zilveren houder en schittert in een vitrine met kostbare verzamelstukken uit de 16de en 17de eeuw. Zoals het formaat en de vogel op de top van de beker suggereren, werd het ei gelegd door een struisvogel.

Exotisch

In de 16de en 17de eeuw was Europa in de ban van de ontdekkingsreizen. Kokosnoten, nautilusschelpen… de stukken in de vitrine getuigen van de toenmalige Europese voorliefde voor exotische materialen waarmee men kon pronken. Ook struisvogeleieren waren erg gegeerd en kregen hun plaats in kunst- en rariteitenkabinetten van rijke verzamelaars. De sierwaarde kon nog worden verhoogd met een fraaie armatuur of kunstig graveerwerk op de vrij dikke schaal.

Waardevol

In 1997 ging een dief aan de haal met onze struisvogelbeker en andere waardevolle stukken uit de verzameling edelsmeedkunst. Het merendeel dook in 2001 terug op in het Franse Rijn-Rhône-kanaal, tussen een partij museumobjecten gestolen uit meer dan 150 Europese musea. Na de zwembeurt was deskundige restauratie noodzakelijk. Hiervoor werd beroep gedaan op het eigen metaalrestauratieatelier van het museum. Vervolgens konden de stukken terugkeren naar hun vitrine. Voortaan onder permanente camerabewaking, dat spreekt voor zich.