Dodenmasker

Dodenmasker
Egypte
Nieuwe Rijk, circa 1331-1292 v. Chr.
Beschilderd stuc op linnen, glaspasta in verschillende kleuren ; H. 49 cm
Inv. E.6884

Maskers die hoofd en schouders van een mummie bedekken, verschenen tijdens het Middenrijk. Hun functie was wellicht het vereeuwigen van het hoofd van de overledenen, en daarmee van de zintuigen die essentieel waren voor het voortbestaan in het hiernamaals. Dit prachtige exemplaar behoorde toe aan een belangrijke hoogwaardigheidsbekleder aan het eind van de 18de dynastie. Hij heeft een volmaakt ovaal en geïdealiseerd jeugdig gelaat. Uit de grote, lichtjes schuinstaande ogen spreekt een intense blik. De mondhoeken en neusgaten zijn door de zwarte beschildering magisch geopend zodat de overledene in het hiernamaals kan ademen en zich kan voeden. De twee rijen ringen bovenaan het halssieraad maken deel uit van wat de oude Egyptenaren het 'eregoud' noemden, een lot van waardevolle voorwerpen dat aan verdienstelijke ambtenaren werd geschonken. Deze eer viel te beurt aan verschillende hoogwaardigheidsbekleders van het eind van de 18de dynastie, onder meer aan Maya, de beroemde schatbewaarder van Toetanchamon.

Het mummiemasker kwam via de nalatenschap van koning Leopold II in het Jubelparkmuseum terecht.

Dit Egyptische masker is een topstuk op de tentoonstelling Sarcophagi (Jubelparkmuseum tot 20 april). Vele bezoekers blijken gefascineerd door de schoonheid van het object en de rust die het uitstraalt. Het wordt dan ook gretig gefotografeerd en gepost op de sociale media!

Dit topstuk is terug te vinden op de digitale museumcatalogus Carmentis en in de publicatie Topstukken van het Jubelparkmuseum, Ludion, 2015.