De Menselijke Driften. Het bewogen relaas van een kunstwerk

lezing op zondagochtend
zon 11-10-2015

Weinig kunstwerken kennen een dergelijk bewogen geschiedenis als De Menselijke Driften, het monumentale marmeren beeldhouwwerk van Jef Lambeaux dat staat opgesteld in een gebouw dat er speciaal voor werd ontworpen door Victor Horta. 
Het verhaal begint in 1886. Dan blijkt Lambeaux bezig met het ontwerp van een kolossaal reliëf. Drie jaar later wordt dat project voorgesteld aan het publiek. Dat reageert zeer verdeeld. Desondanks wordt het in 1890 door de Belgische Staat besteld. Lambeaux moet het realiseren in marmer van Carrara en het zal worden opgesteld in het pas aangelegde Jubelpark. De toen nog onbekende Victor Horta krijgt de opdracht om er een gebouw voor te ontwerpen dat hij opvat als een schrijn rond een juweel. 
Horta en Lambeaux waren niet alleen erg getalenteerd, beiden hadden ook een bijzonder sterke persoonlijkheid. De opdracht waaraan beide kunstenaars met groot wederzijds respect begonnen, mondde uit in een zwaar conflict. Dat zou de verdere geschiedenis van kunstwerk nog meer dan een eeuw overschaduwen en de aanleiding zijn voor talrijke mythes. 
In de lezing zal op basis van recent historisch onderzoek worden ingegaan op de ware geschiedenis van het kunstwerk dat sinds de zomer van 2015 opnieuw in volle glorie valt te aanschouwen.

Spreker
Prof. dr. Werner Adriaenssens, Conservator Decoratieve Kunsten van de 20ste eeuw, KMKG - KIK – VUB

Tijdstip
10:30 - ca. 12:00

Prijs
€ 8 / € 6 / gratis voor leden van VED en Per Musea

Op vertoon van een ticket voor de Biënnale voor de art nouveau en art deco kunt u deze lezing aan het voordeeltarief van € 6 bijwonen.

Inschrijven
Educatieve en culturele dienst
E: e-mail
T: 02 741 72 14 (ma-vr, 9:30 tot 13:00) / behalve op woe

Inlichtingen
T: 02 741 73 03 (ma-vr, 9:30 tot 17:00)