De kunst van Oceanië. Artistieke en sociale tradities

cursus Amarant

Oceanië, of het Zuidzeegebied,  bestaat uit honderden eilanden, verspreid over een gebied dat één derde van het wereldoppervlak bestrijkt. In Melanesië, Polynesië en Micronesië ontwikkelde zich een rijke mozaïek van culturen. Via hun religies proberen de bewoners van de Zuidzee-eilanden een leefwereld te creëren die hen moet beschermen tegen natuurrampen zoals aard- en zeebevingen, vulkaanuitbarstingen of tropische stormen.

Om in contact te treden met de goden, voorouders en natuurgeesten die hen hierbij moeten helpen, ontwikkelden zij een magisch/religieuze kunst die elementen van de dagelijkse realiteit met hun droomwereld combineert. De religieuze kunstwerken die zij daarbij gebruiken worden door een ongemeen fantastische vormentaal gekenmerkt. In het Westen werden zij door een aantal surrealistische kunstenaars als een buitengewone inspiratiebron gebruikt.

In de cursus ontdek je de rijke en gevarieerde artistieke tradities van een aantal Zuidzeevolken en krijg je inzicht in hun diepere betekenis en hun sociale functie.
 

Docent Frank Herreman
 

Data & tijdstip
19, 26.01; 02, 09, 23.02 en 02.03.2018 van 10:30 tot 13:00 (6 vrijdagvoormiddagen)

Prijs    
€79 / €70 Amarantleden, leden VED    

Inschrijven en inlichtingen
R: 070/23.30.48           e: cursussen@amarant.be