Circuit 17de - 20ste eeuw

Barok

Bij aanvang ziet u barokkunst die haar uitbundigheid laat spreken in de beeldhouwkunst, de religieuze voorwerpen en de rijk versierde meubels en vertrekken.

Parijse muziekkamer uit de régencetijd

U betreedt een salon, bekleed met eiken lambriseringen in régencestijl. In het midden en in de muurkasten werden verfijnde siervoorwerpen en snuifdozen opgesteld; ze werden in Franse en Duitse manufacturen vervaardigd. Blikvangers zijn de onderdelen van het grote servies van Doorniks porselein, dat werd besteld door de hertog van Orléans.

Brusselse wandtapijten en Franse meubels

'Achilles te midden van de dochters van Lycomedes' is een van de Brusselse wandtapijten die werden getekend door Jan van Orley (1665-1735). De tentoongestelde Franse meubelen in deze zaal illustreren de overgangsperiode van de Lodewijk XV-stijl naar de Lodewijk XVI-stijl.

Eikenhouten salons en goudleren behang

Verderop staan Naamse kasten en twee kleine Luikse salons. Kandelaars, waaiers en miniaturen sluiten aan bij het luxueuze en geraffineerde tafelzilver van de 18de eeuw.

Chinoiserieën en egyptomanie

Vijf grote Chinese schilderijen geven kleur aan de zaal waarin het Lodewijk XVI-meubilair staat. De salon van verguld hout in directoirestijl getuigt van de fascinatie die toen tot ontwikkeling kwam voor de Egyptische kunst. Enkele markante voorbeelden van empiremeubilair vervaardigd door de Brusselse meubelmaker Jean-Joseph Chapuis (1765-1864) vervolledigen het geheel.