Chinees Paviljoen

De exotische gebouwen van de Musea van het Verre Oosten dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Ondanks regelmatige onderhoudswerken in de loop van vorige eeuw, werden in oktober 2013 verscheidene problemen opgemerkt. De veiligheid van bezoekers en personeel kon niet langer verzekerd worden.

Daarom besloot de Regie der Gebouwen in overleg met de Musea, het Chinees Paviljoen, het Museum van Japanse Kunst en de Japanse Toren onmiddellijk te sluiten. Er wordt een plan uitgewerkt voor de renovatie van de site. De kunstwerken zijn overgebracht naar de reserves van het Museum Kunst & Geschiedenis. Enkele topstukken uit de collectie Chinees exportporselein werden tentoongesteld in de China-zalen van het Museum Kunst & Geschiedenis.

Het feeërieke interieur van het Chinees Paviljoen werd ontworpen als een luxueus restaurant, maar werd nooit daarvoor gebruikt. De aankleding bestaat, net als de buitenkant, uit een exuberante vermenging van Europese elementen en chinoiserieën. In de vitrines wordt een overzicht gebracht van de Chinese exportceramiek die in de 17de en 18de eeuw op grote schaal naar Europa werd uitgevoerd om er de woonkamers van vorsten, edellieden en gegoede burgers te verfraaien.

Vragen over de collecties? Stuur een mail naar onze conservator Nathalie Vandeperre

Vragen over de gebouwen ? Stuur een mail naar Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen