China

Liggend hert

Een houten grafbeeld van een liggend hert met groot gewei (5de-3de eeuw v. Chr.) is de eerste blikvanger onder de Chinese kunstschatten. Het hert werd geacht de ziel van de overledene voor te gaan op weg naar het hiernamaals. 

Grafvondsten

U krijgt grafvondsten van jade, brons en ceramiek te zien, alsook ingekerfde orakelbeenderen uit de Shangdynastie. Zij zijn de eerste voorbeelden van Chinees schrift. De oudste objecten in ceramiek waren bestemd voor funerair gebruik. Tijdens de Han- en Tangdynastieën getuigen ze van het dagelijkse leven. Ze stellen boerderijen voor, waterputten, graansilo's, pluimvee en ossenkarren, maar ook musicerende gezelschapsdames. Die laatsten roepen het geraffineerde leven op aan het Tanghof.

Boeddhisme

Twee zeldzame houten beelden van bodhisattva's zijn hoogtepunten van de verzameling. Zij zijn natuurgetrouw en levensgroot en werden vervaardigd omstreeks 1200. Een boddhisatva heeft de verlichting bereikt. Hij verzaakt echter aan het nirwana om anderen op weg te helpen.

Ceramiek

De tentoongestelde ceramiek omvat zowel terracotta en steengoed als porselein, en zowel figuratieve objecten als vaatwerk.

Gebruiksvoorwerpen en interieurversiering

U krijgt onder meer snuifflacons van kostbare materialen te zien evenals zijden schoenen, recipiënten in rood lakwerk en een monumentaal kamerscherm met troon ervoor. Indrukwekkend is het Chinese alkoofbed van gelakt hout met fijn snijwerk.  

Rolschilderingen en textiel

De schilderijen, kalligrafieën en zijden gewaden tonen de intellectuele en prachtlievende ingesteldheid van de Chinese beschaving. U krijgt ook een groot weefgetouw voor brokaat te zien. Dit zaaltje is momenteel gesloten.

Chinees exportporselein

De verzameling van meer dan 3000 stuks schetst een goed beeld van de porseleinproductie in China van de 17de tot de 19de eeuw. Deze collectie werd ondergebracht in het Chinees paviljoen, dat deel uitmaakt van de Musea van het Verre Oosten, die momenteel gesloten zijn wegens renovatie. Enkele mooie voorbeelden van blauw-wit, famille verte, famille rose en Chine de commande, zijn tijdens de werken te bewonderen in het Museum Kunst & Geschiedenis.