Ceremoniële hoofdtooi

Ceremoniële hoofdtooi
Eiland Raivavae (Frans-Polynesie)
19de eeuw
Hout, kokos, schelpen, veren, menselijk haar
60 x 130 cm
Inv.ET.1365

 

In Polynesië verwijzen hoofdtooien vaak naar de uiterst hiërarchische structuur van de eilandgemeenschappen. Deze tooi is van een opmerkelijke omvang en behoorde wellicht toe aan een hooggeplaatste functionaris wiens positie, zoals altijd in deze regio, verbonden was met ostentatieve kenmerken.

De hoofdtooi is samengesteld uit vogelveren, plaatjes die werden uitgesneden uit schelpen en vele plukken menselijk haar. Elk onderdeel heeft zijn betekenis. Wilde vogels en zeedieren, die de fauna uitmaken van deze verre eilanden in de Stille Oceaan, roepen vaak de godenwereld op. Veren, beenderen en schelpen zijn bijgevolg ornamenten met een hoge metaforische waarde. De Polynesiërs associëren levenskracht met haar, meer bepaald de haarknotten die de mannen soms op de kruin van hun hoofd dragen.

 

De hoofdtooi is fel beschadigd en heeft nood aan een diepgaande behandeling voor conservering/restauratie. In zijn huidige toestand was het onmogelijk om de hoofdtooi in de tentoonstelling 'Oceania - Reizen in het onmetelijke' op te nemen. Help ons deze Polynesische hoofdtooi te redden!

Dit topstuk is toch terug te vinden in de online catalogus Carmentis en in de publicatie Topstukken van het Jubelparkmuseum.