Bodhisatva Dashizhi

Bodhisattva Dashizhi
Streek van Linfen, Shanxi, China
Jin-dynastie, 12de eeuw
Hout, sporen van polychromie, bergkristal;
H. 225 cm
Inv. EO.1693

Het boeddhisme werd vanaf de Han-dynastie vanuit India in China geïntroduceerd. De vorm die zich in China verspreidde is die van het Mahayana of Grote Voertuig, waarin bodhisattva’s een belangrijke rol spelen. Een bodhisattva is een wezen dat op het punt staat om het nirwana te betreden, maar dit uitstelt om alle levende wezens op aarde te helpen om ook de Verlichting te bereiken.

Dit beeld stelt Mahãsthãmaprãpta (Dashizhi in het Chinees) voor, een bodhisattva die in een Chinese tempel traditioneel werd voorgesteld links van Boeddha Amitãbha. De diadeem, het halssnoer, de armband en de gordel verwijzen naar de historische Boeddha Shakyamuni, die een leven als prins leidde tot hij zich aan zijn religieuze roeping wijdde. De schitterende ogen zijn van bergkristal. Een boeddhistisch beeld werd ingewijd door het ritueel openen van de ogen. Daardoor kreeg het een ziel en werd het een cultusvoorwerp.

In 2016 begint het Chinese Nieuwjaar (jaar van de Aap) op 8 februari!
 

Dit topstuk is terug te vinden in de zaal China van het Jubelparkmuseum, op de digitale museumcatalogus Carmentis en in de publicatie Topstukken van het Jubelparkmuseum, Ludion, 2015.