Bedsprei met afbeelding van de aartshertogen Albrecht en Isabella

Bedsprei met afbeelding van de aartshertogen Albrecht en Isabella
Brabant (België)
Circa 1599
Kant ; 133 x 173 cm

Deze bedsprei, uitgevoerd in kloskant, werd waarschijnlijk geschonken aan de aartshertogen Albrecht en Isabella in 1599 ter gelegenheid van hun huwelijk en aanstelling als hertogen van Brabant. De 120 figuratieve vierkanten tonen portretten van het hertogelijke koppel of de machthebbende families met wie ze verwant waren, en taferelen uit de Ommegang. Deze befaamde Brusselse optocht was zowel religieus als profaan van karakter en bracht met zijn praalwagens een overzicht van het volksleven in het hertogdom Brabant. De kantindustrie, die toen nog in haar kinderschoenen stond, beperkte zich grotendeels tot passementen met geometrische motieven. Deze bedsprei is dan ook een buitengewoon werk door de verscheidenheid aan thema's en de technische vernieuwingen die men voor de uitvoering ervan heeft moeten aanwenden. Ze getuigt van de zin voor perfectie en originaliteit in een nijverheid die typisch was voor onze provincies en tot het begin van de 20ste eeuw overal hoog stond aangeschreven.

De zalen Kant en Kostuum zijn tijdelijk gesloten maar dit topstuk is terug te vinden op de digitale museumcatalogus Carmentis en in de publicatie Topstukken van het Jubelparkmuseum.

"Ieder jaar trekt de Ommegang op de eerste donderdag van juli en de dinsdag die eraan voorafgaat, over de betoverende Brusselse Grote Markt. Keizer Karel V, zijn zoon Filips, kroonprins van Spanje en Hertog van Brabant, de zusters van de Keizer: Eleonora, Koningin van Frankrijk en Maria van Oostenrijk, Koningin van Hongarije en Landvoogdes van de Nederlanden, schrijden er in een waardige en luisterrijke processie voorbij de trotse, oude gildenhuizen en het majestueuze Stadhuis, een van de mooiste gotische gebouwen van België." www.ommegang.be