Armillarium, Gauthier Arscenius

Armillarium, Gauthier Arscenius
Leuven (België)
1575
Messing ; H. 38,5 cm
Inv. 8948

Armillairsferen (opgebouwd uit ringen, armillae in het Latijn) zijn voorstellingen van de hemelbol. Deze vormgevingen van het universum waren in rariteitenkabinetten erg gegeerd. Men kon er de beweging van de sterren van aflezen. Vooraleer Copernicus in 1543 als eerste toonde hoe het zonnestelsel in werkelijkheid in elkaar zat, verwezen de astronomen naar het geocentrische systeem van Ptolemeus, volgens hetwelke de aarde zich zonder te bewegen in het centrum van het heelal bevond. Het armillarium van Arscenius, dat nog aansluit bij de Ptolemeïsche visie van het helaal, is een van vier hemelbollen van dit type die tot op heden bewaard bleven. De centrale bol stelt de aarde voor. De eerste twee ringen stellen de maan en de zon voor. De buitenste ringen duiden de ligging van de sterrenbeelden aan in functie van de maanden van het zonnejaar.

Dit topstuk is terug te vinden in de zalen Precisie-instrumenten, in de online catalogus Carmentis en in de publicatie Topstukken van het Jubelparkmuseum.

 

 

TIP: Neem een een kijkje op de website die een Brusselse school in 2012 maakte. De precisie-instrumenten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis worden gekaderd in de (kunst)geschiedenis, geillustreerd met werken uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en de Koninklijke Bibliotheek. Een project gesteund door het Fonds Irène Heidebroek-Eliane Duyse, beheerd door de Koning Boudewijnstichting: www.astrolabium.be/mesurercieletterre/