Activiteiten Henry van de Velde door derden

Henry Van de Velde, de vroege jaren
5/12/13
Letterenhuis Antwerpen
Studiedag
Het Letterenhuis, het Architectuurarchief van de provincie Antwerpen en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven organiseren een studiemiddag over de vroege jaren van kunstenaar, ontwerper en architect Henry van de Velde (1863-1957).

Peter Behrens – Van Jugendstil tot industrieel design
19/07/2013 – 27/10/2013
Design Museum Gent
Tentoonstelling
De tentoonstelling 'Peter Behrens. Van Jugendstil tot industriële vormgeving' toont het omvangrijke oeuvre van de Duitse ontwerper/architect, gaande van boekvormgeving en typografie over keramische ontwerpen, meubilair, textiel, glaswerk en affiches tot zilverwerk. Peter Behrens geniet zijn internationale bekendheid als ontwerper voor de firma AEG. In 1907 kreeg hij niet alleen de opdracht om nieuwe fabrieken te ontwerpen, maar ook om de huishoudtoestellen een nieuwe vorm te geven en een corporate identity te ontwikkelen. Daarnaast maken ontwerpen van tijdgenoten, zoals Dresser, Ashbee, Hoffmann, Müller, Riemerschmid en Van de Velde, deel uit van de indrukwekkende presentatie.De Duitse kunstenaar, ontwerper/architect Peter Behrens (1868-1940) wordt beschouwd als de uitvinder van het ‘corporate design’, de ontwikkeling van een coherente en herkenbare bedrijfsstijl die zich onder meer toont in de fabrieksgebouwen, de producten en het promotiemateriaal. Behrens drukte sterk een stempel op de 20ste eeuwse vormgeving en architectuur. Tot zijn medewerkers behoorden Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe en Charles-Édouard Jeanneret (Le Corbusier). De tentoonstelling 'Peter Behrens. Van jugendstil tot industriële vormgeving' toont het omvangrijke oeuvre van Behrens gaande van boekvormgeving tot typografie, ontwerpen voor keramiek, meubilair, textiel, glaswerk, affiches tot zilverwerk. Werk van tijdgenoten en navolgers zoals Dresser, Ashbee, Hoffmann, Müller, Riemerschmid en Van de Velde, vervolledigen de tentoonstelling.

Brussels Design September
09/2013
Brussel
Festival
Design September is de jaarlijkse afspraak voor alle designliefhebbers en omvat meer dan honderd culturele en commerciële evenementen in Brussel. De stad wordt zo, gedurende een hele maand, de plaats voor ontmoetingen met verschillende Belgische maar ook internationale designers.

Twee filatelistische postzegels Henry van de Velde
13/09/2013
Samen met zijn tijdsgenoot Victor Horta wordt Henry van de Velde beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau. In het verleden werden al heel wat postzegels uitgegeven over de architectuur van Henry van de Velde en nu worden twee van zijn kunstvoorwerpen in de kijker gesteld. Henry van de Velde werd geboren in Antwerpen in 1863 en studeerde schilderkunst aan de kunstacademie in zijn geboortestad. Hij schilderde in de neo-impressionistische stijl maar verliet in 1892 de schilderkunst en legde zich meer toe op de toegepaste kunsten. Naast de edelsmeedkunst, het maken van porselein en het ontwerpen van tapijt- en stoffendesigns legde Van de Velde zich ook toe op de architectuur en bouwde hij zijn eigen woning, huis Bloemenwerf in Ukkel. Rond de eeuwwisseling vestigde hij zich in Duitsland en werd er hoofd van de school voor kunst en kunstnijverheid in Weimar, voorloper van het bekende Bauhaus. In 1925 werd hij benoemd aan de Rijksuniversiteit van Gent waar hij bouwkunst en toegepaste kunsten doceerde en in 1933 de opdracht kreeg om de universiteitsbibliotheek van Gent te ontwerpen die iedereen kent als de Boekentoren. Na de oorlog verhuisde Van de Velde naar Zwitserland waar hij zijn memoires schreef en er overleed in 1957. In alle creaties die Van de Velde ontwierp wist hij als geen ander het praktische nut te combineren met elegante stevigheid. De armstoel in notenhout op de zegel ontwierp Van de Velde voor eigen gebruik in villa Bloemenwerf en de zegel met de zesarmige zilveren kandelaar is ontworpen volledig in de geest van de kunstenaar waar hij een ontplooien van lijnen laat zien die zowel een verstrengeling als een beweging verbeelden. De zilverdruk op de achtergrond van de postzegels geeft deze objecten groot cachet. Van de Veldes textielontwerp in kunstzijde uit 1901 op het blaadje toont een ritmische stuwing en illustreert zijn gevleugelde gezegde: ‘De lijn is een kracht’.

Henry van de Velde - Brieven van architecten
28/09/2013 – 30/11/2013
Koninklijke Bibliotheek van België
Brussel
Tentoonstelling
Honderdvijftig jaar na de geboorte van Henry van de Velde tonen het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, de Koninklijke Bibliotheek, en de Archives & Musée de la Littérature prachtige brieven van Van de Velde. De tentoonstelling ‘Henry van de Velde - Brieven van architecten’ biedt een intieme inkijk in de architecturale en amicale leefwereld van deze internationale Belg. Ze beslaat zijn zogenaamde tweede Belgische periode en laatste levensjaren in Zwitserland, van 1926 tot 1957. Meer nog dan zijn autobiografische Récit de ma vie dringen zijn brieven door tot het diepste van zijn complexe en bijzonder rijke persoonlijkheid. Het zwaartepunt ligt op de briefwisseling met collega en compagnon de route Raphaël Verwilghen, architect en stedenbouwkundige, die zich ook na Van de Veldes dood om diens intellectuele en artistieke nalatenschap zou bekommeren. Brieven van Alvar Aalto, Eric Mendelsohn, Walter Gropius, e.a. wijzen op de internationale erkenning van Van de Velde als ‘pionier van de moderne architectuur’.

Henry van de Velde – De kracht van de lijn
10/2013 – 12/2013
Rondleidingen
De Brusselse organisatie Korei biedt in het najaar een uitgebreid activiteitenprogramma aan rond Henry van de Velde, waaronder een bezoek aan de brievententoonstelling in de Koninklijke Bibliotheek (16 november) en de overzichtstentoonstelling in het Jubelpark (5 oktober).
Henry Van de Velde stond aan de wieg van de kunstschool waaruit het Bauhaus zou ontstaan en richtte in Brussel de kunstschool Ter Kameren op. Met zijn meubels, zilverwerk, porselein, juwelen, boekbanden en andere creaties wist hij als geen ander praktisch nut en elegante stevigheid met elkaar te combineren. Hij verwierf er internationale faam mee

Art nouveau - Art deco Biënnale  2013
05/10/2013 – 27/10/2013
Brussel
Rondleidingen en bezoek van gebouwen
Tijdens de vier weekends van oktober 2013 nodigt Voir et Dire Bruxelles u uit om de architectonische verscheidenheid van de art nouveau en art deco te ontdekken, twee belangrijke stijlen in het Brusselse straatbeeld, en om kennis te maken met het modernisme. Elk weekend openen een vijftiental gebouwen, gegroepeerd per wijk, hun deuren: opmerkelijke herenhuizen, woonhuizen, appartementen, schoolgebouwen en industriële of openbare gebouwen. De bezoeken worden georganiseerd in het Nederlands, in het Frans en in het Engels, en op enkele plaatsen ook in het Duits. Naast deze rondleidingen staan ook een hele reeks geleide wandelingen, fiets- en bustochten op het programma. De zevende editie van de door Voir et Dire Bruxelles georganiseerde Art nouveau en Art deco Biënnale staat ditmaal in het teken van de 150ste verjaardag van Henry van de Velde. Van de Velde wordt niet alleen beschouwd als een van de gangmakers van de Belgische Art-nouveaustijl, maar ook als een drijvende kracht achter de modernistische architectuur- en designbeweging in Europa begin 20ste eeuw.

The toolbox: een hommage aan Henry van de Velde
31/10/2013 – 12/01/2014
Brussel
Tentoonstelling
De tentoonstelling ‘The toolbox’ toont het werk van vroegere winnaars van de Henry van de Velde Awards Jong Talent. Ze focust op werk van op het moment van de prijsuitreiking en werk van nu en gaat op zoek naar de invloed van Henry van de Velde in hun werk.

Henry van de Velde en de ‘Calmphoutsche’ connectie
23/11/2013 – 1/12/2013
Bibliotheek Kalmthout
Kalmthout
Tentoonstelling
Dat Henry van de Velde, een veelzijdig designer, architect en kunstenaar is, wordt n.a.v. zijn 150ste verjaardag ten overvloede belicht, zowel in België als in het buitenland. Minder bekend is dat hij zijn artistieke carrière als kunstschilder begon, met name in Kalmthout, in de periode 1881-1886 en 1890-1893.
In een overzicht van zijn leven en werk in Kalmthout geven we u een beeld van de jonge Henry van de Velde,  dit aan de hand van zijn geschreven briefwisseling vanuit Kalmthout, zijn schilderijen en tekeningen, zijn familiale banden met de gemeente en zijn link met de literaire beweging ‘Van Nu en Straks’.
De tentoonstelling zal doorgaan in Bibliotheek Kalmthout, Kerkeneind 23, 2920 Kalmthout van zaterdag 23 november tot en met zondag 1 december 2013.
Ze wordt op vrijdag 22 november 2013 om 16:30 geopend door prof. dr. Werner Adriaenssens, curator van de overzichtstentoonstelling "Henry van de Velde - Passie Functie Schoonheid"  (Jubelparkmuseum te Brussel).
Voorafgaand houdt Werner Adriaenssens een lezing over Henry van de Velde, met speciale aandacht voor diens activiteiten in Kalmthout.

Aan tafel met Henry van de Velde
5/12/2013 – 28/12/2013
Ter Kameren
Brussel
Tentoonstelling
Op de tentoonstelling georganiseerd door de Nationale Hogeschool voor Visuele Kunsten Ter Kameren en het Fonds Henry van de Velde vzw worden plannen, foto’s, meubilair en eetkamerobjecten van architect en designer Henry van de Velde getoond. De expositie is het sluitstuk van een grote restauratie- en inventariseringscampagne. Zij werd gefinancierd door het Fonds René et Karin Jonckheere.

Musée Fin-de-Siècle Museum
6/12/2013 (eerste publieksdag)
Brussel
Bekende beeldende kunstenaars zoals Constantin Meunier, James Ensor, Henri Evenepoel, Fernand Khnopff, Léon Spilliaert en Georges Minne weerspiegelen de opwinding van deze periode, die ook tot uiting kwam in alle andere creatieve gebieden: literatuur, opera, muziek, architectuur, fotografie of poëzie (Maurice Maeterlinck, Emile Verhaeren, Octave Maus, Victor Horta, Henry van de Velde, Maurice Kufferath, Guillaume Lekeu ...). Art nouveau-architectuur zal ook worden belicht, via 3D-projecties.Het nieuwe museum ligt in het hart van Brussel, een van de artistieke hoofdsteden van de late negentiende eeuw dankzij de tentoonstellingen van salons als Les XX en La Libre Esthetique tussen 1884 en 1914. Het museum zal zich onderscheiden door zijn multidisciplinaire karakter, via samenwerkingen met de Koninklijke Bibliotheek, de Koninklijke Muntschouwburg, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Cinematek en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met het depot van de collectie Gillion Crowet, dat een van de hoogtepunten van het parcours zal vormen.

Henry van de Velde Awards & Labels 2013
21/01/2014 – 01/03/2014
Brussel
Wedstrijd
Design Vlaanderen reikt sinds 1994 de Henry van de Velde Awards & Labels uit, de Vlaamse designprijs die ontwerpers en bedrijven wil aanmoedigen en belonen voor hun werk. De tentoonstelling toont de Henry van de Velde Award voor Loopbaan 2012, Jong Talent 2012, Bedrijf 2012, de OVAM Ecodesign PRO Award 2012 en de Henry van de Velde Labels 2012. Samen goed voor een boeiende staalkaart van het beste wat Vlaams design te bieden heeft.