Aanbod in 'Crossroads' - onderwijs

 

Rondleidingen en workshops voor scholen

Rondleidingen voor scholen
1,5 uur / max. 15 lln / € 90 + € 5 per leerling

secundair onderwijs: Laat je leiden door een ervaren gids en ontdek samen met je leerlingen een wereld in verandering. Mensen reizen, zoeken een betere plek om te leven met hun familie, drijven handel, voeren oorlog en leren van elkaar – klinkt bekend? We leren over het verleden om het heden beter te begrijpen. De prachtige en heel gevarieerde archeologische stukken helpen daarbij.

lager onderwijs: Sluit jij je aan bij team Egeria, team Hasdai, team Theophanu, team Abul-Abbas team Olympiodoros of team Othere? Elk personage kan je meer vertellen over een stukje van de expo. Na een inleiding door de gids worden de kinderen in teams verdeeld en gaan ze op stap door de expo met een werkschriftje. Alles opgelost? Dan komt de hele groep weer samen om de puzzelstukken bij elkaar te leggen. De vroege middeleeuwen zullen al gauw geen geheimen meer hebben voor je!

Workshops voor scholen
2 uur / max. 15 lln / € 90 + € 5 per leerling

secundair & lager onderwijs: Laat je inspireren door de middeleeuwen! Onze workshopbegeleiders laten je kennismaken met de tentoonstelling aan de hand van kijk-, denk- en doe-opdrachten. We hebben veel aandacht voor de historische context, de link naar vandaag en zijn geïnteresseerd in het ‘hoe deden ze dat toch?!’ (duur +/- 1:15). Tijdens het tweede deel van de workshop neemt de museumbegeleider de groep mee naar de atelierruimte waar de leerlingen zelf aan de slag kunnen. Een zegelring ontwerpen, schrijven met een veer, middeleeuwse maquettes bouwen, ... Eerst in overleg samen kiezen, dan samenwerken en met een originele middeleeuwse creatie terug naar de klas (duur +/- 45 min).

Reserveren? T: +32 (0)2 741 73 02 M: reservations@kmkg-mrah.be
 

Lesmap Crossroads

Waar de klassieke oudheid meestal omschreven wordt als een culturele gouden tijd, krijgt de vroegmiddeleeuwse periode vaak het adjectief ‘duister’. De perceptie is dat er geen uitwisseling meer was en de wereld na Rome een stuk kleiner werd. Geen nood! Dankzij de tentoonstelling 'Crossroads, reizen door de middeleeuwen' kunnen we ons collectief geheugen eens grondig opfrissen. Mooie voorwerpen uit de hele regio helpen ons de politieke, economische en religieuze wederzijdse beïnvloeding van de Europeanen beter te begrijpen. Ook het fenomeen migratie komt aan bod: een brandend actueel thema ... zo oud als de straat. De term Europa wordt breed gehanteerd door ook Oost-Europa, Anatolië, het Arabisch Schiereiland en Noord-Afrika in het betoog op te nemen, een verhaal over connectiviteit, identiteit en diversiteit. Om leraren op weg te zetten in hoe de tentoonstelling kan ingeschakeld worden in de lessen, stelt de Dienst Publiek-Service aux Publics een lesmap samen, die online beschikbaar zal zijn. Deze licht een selectie thema’s en objecten uit, bereidt enkele insteken voor en verzamelt bijkomende documentatie die in de klas of tijdens het tentoonstellingsbezoek gebruikt kan worden.