Aanbidders met offerdier

Rituele feesten

Het antieke Cyprus telde tal van cultusplaatsen waar religieuze rituelen en muziekfestivals plaats vonden. Er werden beeldjes van centauren en stieren geofferd en kleien offerdragers of muzikanten kregen een plaats in het heiligdom. Wellicht konden pelgrims de terracotta-figuurtjes ter plekke aankopen.

Fenicische inspiratie

De afgebeelde figuurtjes zijn afkomstig van het heiligdom van Kamilarga te Kition. In de ateliers van Kition liet de Fenicische invloed zich duidelijk voelen, bijvoorbeeld in de uitwerking van de gezichten. Ook het trompetvormige lichaam is typisch. Het hoofd werd in een matrijs gemodelleerd, het lichaam op een wiel gedraaid en de armen en benen werden met de hand vervaardigd. De mannen (puntbaardje) en de vrouwen (schouderlang haar) dragen hun offergaven met beide handen. Het gaat meestal om een offerdier of een tamboerijn die herinnert aan de rituele muziek en dans ter ere van de godheid, ofwel om een ander geschenk.

Ruil

Het heiligdom van Kamilarga werd in 1894 opgegraven door J.L. Myres. De beeldjes van het Museum Kunst & Geschiedenis werden in ruil voor Yortan aardewerk (Anatolië) door het Ashmolean Museum te Oxford geschonken.

Expo Cyprus

Dee votiefbeeldjes maakten deel uit van de tentoonstelling Eeuwenoud Cyprus. Deze expositie liep in het Jubelparkmusem tot 10 maart. Er waren meer dan 200 objecten uit Cypriotische musea te zien evenals stukken afkomstig uit gerenommeerde musea zoals het British Museum. Zij wierpen een licht op de wisselwerking van culturen op het mediterrane eiland, van het neolithicum tot de Romeinse periode.