3D-kleurenscanning

Bijzonder onderzoek in het pop-up restauratielabo!

Donderdag 10 en vrijdag 11 december worden op de tentoonstelling Sarcophagi in het Jubelparkmuseum Oudegyptische lijkkisten onderworpen aan 3D-kleurenscanning. Het onderzoek vindt plaats in het pop-up laboratorium waar nog tot 20 april de kisten van de Tweede Cachette van Deir el-Bahari worden gerestaureerd, voor de ogen van de bezoekers!

De hoogtechnologische scanner verzamelt miljoenen data die de restaurateurs met verbluffende snelheid 3D-beelden in kleur opleveren. Diezelfde beelden worden live getoond op het scherm op de glazen wand van het labo.

Waarom 3D-scanning ?

1) De scans zullen uiterst precieze informatie opleveren over de vorm en het oppervlak van de kisten. Het hout is immers niet glad, de kleuren zijn in reliëf aangebracht en het geheel is mummievormig (met weergave van de benen, de armen enz.). Met de scanner zal dat alles heel exact kunnen opgemeten worden, veel nauwkeuriger dan het menselijke oog kan en zonder vervorming bovendien.

2) Vervolgens zullen de restaurateurs de beelden aanvullen met gegevens verkregen uit andere analyses. XRF-onderzoek (niet invasief) laat toe de samenstelling van de gebruikte materialen te bepalen; met RAMAN-spectroscopie (niet invasief) wordt organisch materiaal gedetecteerd (cfr. onderzoek op de planeet Mars); de analyse van monsters geeft informatie over het gebruikte hout en hars; FTIR-onderzoek onderwerpt de kisten aan infrarood spectroscopie. Al die analyses werden op verschillende punten van de kist uitgevoerd. De 3D-scans bieden nu een bijkomende, zeer precieze cartografie voor al die punten.

3) De 3D-beelden hebben als bijkomend voordeel dat voor de kisten perfect passende sokkels gerealiseerd kunnen worden.

4) Ook zullen daarna uiterst correcte reproducties, op ware schaal, mogelijk zijn.

Voor wie er morgen en overmorgen niet live bij kan zijn: het 3D-onderzoek is tot het einde van de expositie bekijken op het scherm van de glazen labowand.

In het voorjaar zal voor de bezoekers ook een andere demonstratie met UV plaats vinden. Science at the museum, voor alle geïnteresseerden!