09-12-2016

The mummy returns

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis leiden een wetenschappelijk project rond een Egyptische mummie die na 46 jaar afwezigheid teruggevonden werd.

(last update 09/12/2016)

Een mummie uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, gedateerd in de Romeinse periode, werd in 1970 voor analyses toevertrouwd aan de dokters P.A. Janssens en F. Duquenne. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in twee belangrijke artikels die verschenen in 1973. Na deze studie werd de mummie weliswaar niet terug opgenomen in de museumcollectie.

Dhr. Dirk Janssens, zoon van een van beide geneesheren, hielp bij de preparatie en de conservatie. Dankzij deze kon eind 2015 de mummie worden gelokaliseerd en vandaag, na 46 jaar afwezigheid, naar het museum terugkeren. De indrukwekkende mummie zal het onderwerp uitmaken van een ambitieus wetenschappelijk onderzoeksprogramma. Met behulp van geavanceerde technologieën zullen de belangrijke bevindingen van dokters Janssens en Duquenne vervolledigd kunnen worden.

Al in 2015 werd een uitgebreid pluridisciplinair studieproject opgestart over de verzameling Egyptische mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Dit project, gecoördineerd door Caroline Tilleux, onderzoekster bij de KMKG, berust op een zeer nauwe samenwerking met de Dienst Medische Beeldvorming van de Cliniques Universitaires Saint-Luc, onder leiding van dokter Emmanuel Coche.

De teruggekeerde mummie, met inventarisnummer E.10171, vormt omwille van zijn uitzonderlijke staat van bewaring een cruciale aanwinst voor dit lopende onderzoek. De mummie zal, samen met de resultaten van het onderzoek, voorgesteld worden in de permanente tentoonstellingszaal over de “Funeraire wereld in het oude Egypte” die binnenkort ingehuldigd wordt in het Jubelparkmuseum.