09-12-2016

Twee aanwinsten in de zalen decoratieve kunsten

De verzameling wandtapijten in het Jubelparkmuseum is de grootste van  België. Ze wordt gedeeltelijk getoond in wisselende opstellingen in de zalen decoratieve kunsten. Sinds kort kregen twee mooie aanwinsten een plaats.

Verdures

Het wandtapijt in het eerste circuit werd ons door een particulier in bruikleen gegeven. Het in Oudenaarde geweven exemplaar  dateert van ca. 1560-1580 en is een heel mooi voorbeeld van een nieuw genre wandtapijten die toen opgang maakte. Het beeldvlak wordt volledig ingenomen door decoratief groenwerk of verdures. Verdures kunnen bestaan uit grote bladeren of, zoals hier, uit een landschap met vechtende dieren en jachtvoorstellingen. Het gedetailleerd uitgewerkte architecturale kader op de voorgrond, dat tevens de rol van boord vervult, maakt deze uitvoering heel bijzonder. De mooie uitvoering van zowel landschap, dieren en architectuur wordt nog verlevendigd door de spelende kinderen vooraan en de actieve figuren bovenaan.

Aparte kartons

Met de hulp van de Vrienden van het museum werd het tweede wandtapijt aangekocht ( inv. 2016.0104). Het kwam  eveneens in Oudenaarde van het getouw maar goed 150 jaren later. Dankzij documenten weet men dat de leverancier Albert Goeman was, actief in het tweede kwart van de 18de eeuw. Het wandtapijt is een mooi voorbeeld van de commerciële werkwijze van de Oudenaardse ateliers. Er werden kartons geleverd voor de landschappen en voor de figuren door gespecialiseerde kunstenaars. De ontwerpen worden  toegeschreven aan Pieter Spierinckx (1635-1711) voor het landschap en Alexander Van Bredael (1663-1720) voor de figuren. Met deze aparte kartons waren allerlei combinaties mogelijk volgens de behoeften en voorkeuren van de klant. Men kon zowel het aantal figuren kiezen als het type van landschap voor de achtergrond. Hier werd gekozen voor de combinatie van twee successen uit de tijd: een panoramisch Italianiserend vergezicht met boerenfiguren.