De restauratie en herlokalisering van de Winkel Wolfers

lezing op zondagochtend
Di 04-03-2018

In 1912 werd de winkel van de juweliers-zilversmeden Wolfers Frères in de Brusselse Arenbergstraat ingehuldigd. Het was een prestigieuze creatie van Victor Horta. In 1973 werd de winkel ontmanteld en overgebracht naar de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis waar het interieur gedeeltelijk werd heropgebouwd. In 2017 werd beslist om het art nouveaumeubilair volledig te restaureren en op te stellen in een nieuw chronologisch parcours Europese sierkunsten en kunstnijverheid van de 18de tot 20ste eeuw. Het ontwerp van de nieuwe Wolferszaal werd toevertrouwd aan studiebureau Barbara van der Wee Architects.

Vandaag betreden de bezoekers via de oorspronkelijke toegangsdeuren de zaal zoals vroeger het uitgelezen cliënteel de juwelierszaak binnen wandelde. De vorm van de zaal stemt wonderwel overeen met die van de oorspronkelijke winkelruimte waardoor de opstelling van het meubilair erg nauw aansluit bij het originele concept. Dankzij een doorgedreven restauratie en wederopbouw werd de oorspronkelijke kleurenharmonie zoals Victor Horta die had bedacht opnieuw zichtbaar.

Het team van architect en Horta-specialiste Barbara Van der Wee is gespecialiseerd in de restauratie en herbestemming van waardevolle historische gebouwen uit de 19de en 20ste eeuw.
 

Spreker Barbara Van der Wee

Tijdstip
10:30 – ca 12:00          

Prijs
€ 10 / € 8

Reserveren
tickets online beschikbaar