Oceania. Reizen in het onmetelijke

cursusdag Davidsfonds Academie
Sa 24-02-2018

Aan de hand van kaarten, scheepsmodellen, archieven en prachtige kunstobjecten nodigt de tentoonstelling ‘Oceania’ uit om de Grote Oceaan te doorkruisen in de sporen van de ontdekkingsreizigers van weleer. Via een algemene lezing en enkele keuzesessies gaan we op deze cursusdag verder dan de clichés waartoe Oceanië al te vaak herleid wordt.

PROGRAMMA
9:30 – 9:40: verwelkoming door dr. Alexandra De Poorter, algemeen directeur a.i.
9:45- 11:00: algemene lezing Een virtuele reis in tijd en ruimte met kunst van Oceanië als gids - dr. Pauline van der Zee
Oceanië spreekt niet alleen tot de verbeelding, het getuigt ook van verbeeldingskracht. Ooit waren deze Zuidzeebewoners ’s werelds allereerste zeevaarders. U maakt een virtuele reis in tijd en ruimte, waarbij diverse fantastische kunstvoorwerpen de gids zijn. Daarbij ontmoet u ook de voorouders van de Asmat, een Papoeavolk dat aan de zuidwestkust van Nieuw-Guinea woont.

Dr. Pauline van der Zee is verbonden aan de UGent en curator van de Etnografische Verzameling van het Gents Universiteitsmuseum

11:15–12:45 : sessie 1
Beeldvorming over Oceanische culturen - dr. Fanny Wonu Veys
De culturen van Oceanië vormen een diepe inspiratiebron voor tal van beelden en films. Een voorbeeld hiervan is de recente Disneyfilm Vaiana. Daarin gaat titelheldin samen met de halfgod Maui op zoek naar het legendarische Te Fiti. In deze lezing kijkt Fanny Wonu Veys met argusogen naar dergelijke films. Wat is feit en wat is fictie? Ze besteedt daarbij ook aandacht aan de samenwerking tussen filmmakers en onderzoekers, kunstenaars en kennisdragers uit Oceanië.

Dr. Fanny Wonu Veys is conservator Oceanië bij het Nationaal Museum van Wereldculturen Leiden en voorzitter van de Pacific Arts Association in Europa.

11:15–12:45 : sessie 2
Van tatau tot tattoo, van lei tot bloemenkrans: Uitwisseling met Europa van lichaamsversieringen uit Oceanië - dr. Karen Jacobs
Hula-danskostuums, tatoeages, verentooien van paradijsvogels … De versiering van het menselijke lichaam staat centraal in Oceanië. Maar het is meer dan louter versiering, want beschilderingen, sieraden en kledij gemaakt uit kostbare materialen onthullen sociale status en identiteit. Tijdens deze lezing bespreekt dr. Karen Jacobs de betekenis van deze lichaamsversieringen, die reeds sinds de 18de eeuw zeevaarders en ontdekkingsreizigers fascineerden en zo Europese musea bereikten.

Dr. Karen Jacobs is hoogleraar in de Kunst van Oceanië aan de Sainsbury Research Unit, University of East Anglia, Verenigd Koninkrijk.

14:15–15:45:
Tentoonstellingsbezoek o.l.v. gidsen
Meer dan 200 voorwerpen van Papoea, Nieuw-Caledonië, Micronesië, Fiji, Tahiti, de Markiezeneilanden, Nieuw-Zeeland, Hawaï of Paaseiland getuigen van de rijkdom en originaliteit van de creaties van de bewoners van Oceanië.
 

Tijdstip
zat 24-02-2018 – 9:00-16:30

Prijs
€ 86 - € 76 (met Davidsfonds Cultuurkaart) – inclusief tentoonstellingsticket        

Inschrijven en inlichtingen
Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

http://www.davidsfonds.be/academie/course/detail.phtml?id=1567